Γεννήθηκες γυναίκα; Ατύχησες;

     Δεν θέλω να γράψω άλλο ένα άρθρο για τις θυσίες των γυναικών, την ανισότητα, τη θέση της στην εργασία, στην Ελληνική οικογένεια και γενικώς τον πολλαπλό της ρόλο στην κοινωνία. Αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι την εμπειρία που είχα όταν ήμουν 13 χρονών και πήγα στην Σαουδική Αραβία.  
    Όλοι οι Έλληνες περίμεναν από τους επισκέπτες νέα από την πατρίδα. Οπότε όποιος πήγαινε φορτωνόταν με περιοδικά και εφημερίδες. Αν έκανες το λάθος να μην έχεις μουτζουρώσει ντεκολτέ, μπράτσα και οποιοδήποτε γυμνό σημείο της γυναίκας τα περιοδικά και τα βιβλία κατέληγαν στα σκουπίδια. Οι βαλίτσες ψάχνονται εξονυχιστικά για τέτοια πράγματα. Εκεί οι γυναίκες ισοδυναμούν με καμήλες, από τα 13 τους παντρεύονται και εγώ σε αυτήν την ηλικία που πήγα θα μπορούσα να είμαι υποψήφια νύφη. Εκεί το μαύρο ρούχα που είναι γνωστό ως μπούργκα το ονομάζουν αμπάγια και πρέπει να το φορούν όλες ανεξαιρέτως. Αν δουν οι αντίστοιχοι παπάδες τους γυναίκα ξένη να μην την φοράει την παίρνουν με το ζόρι και την βάζουν να αγοράσει.
   Όταν λοιπόν βγαίνουν έξω για φαγητό δεν υπάρχει πιο αξιολύπητο πράγμα από το να βλέπεις μια γυναίκα να σηκώνει το μαύρο πέπλο από το στόμα της, να τρώει μια μπουκιά και να το ξανακατεβάζει. Απαγορεύεται η εργασία και η οδήγηση. Αν μια γυναίκα θέλει να κάνει μπάνιο μπαίνει μέσα στην θάλασσα, όταν είναι φυσικά έρημη, με τα ρούχα. Αν ένας άντρας θέλει διαζύγιο αρκεί να φωνάξει τρεις φορές "Φύγε". Αν έκλεβε το παιδί της, της έκοβαν το ένα χέρι. Αυτό έκαναν τις Παρασκευές στις πλατείες θέα όλων. Αν κάποιος την βιάσει, την σκοτώνουν γιατί δεν έχει πια τιμή, αν θεωρήσουν ότι έχει απατήσει ή για κάποιο λόγο ότι έχει θίξει την τιμή της οικογένειας την λιθοβολούν. Δεν έχουν έναν άντρα δικό τους καθώς πρέπει να τον μοιράζονται με άλλες δύο.  
     Δικαιώματα μηδέν, ελευθερία μηδέν. Αν λοιπόν γεννήθηκες γυναίκα σε λάθος μέρος της γης, ατύχησες και δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα για αυτό , ακόμα και το 2012.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις